7 Mart 2011 Pazartesi

O Piyanoyu Kırarlar Fazıl

Komplike acıları basit hislere dökebilmek kimi sanat jakobenlerine göre değersiz gibi de gelse aslında değerli olan odur. Başarı da hatta tamı tamına budur.
Ama bizim toplumumuzun genel yapısı itibari ile komplekslerimiz ve kıskançlıklarımız gözlerimizi öyle bir kör ediyor ki; onlara sorsanız halkın anladığı ve sevdiği şeyleri yapan herkesler aslında yeterince sanatçı değildirler. Kıstas halkın anlayamaması ve halkı aşabilmektir.
Bir Fazıl Say’ın o inanılmaz dizilişteki notaları piyano da çalarken yaptığı sanatken Ferdi Tayfur’un yaptığına sanat demek ayıp onlara göre. Bu faşizan tutum öyle bir komplekslerini ve kıskançlıklarını ateşliyor ki, gözlerini kapatıp ağızlarını açıyorlar. Neymiş efendim arabesk yavşaklıkmış. Hassiktir ulan.
            Ben bilirim öyle tipleri, tanırım hemen. Yaptıkları işi eleştirdiğin zaman sadece onlara karşı olduğunu düşünürler. Zaten genel de de sosyal demokrat yani Kemalisttirler. Ne manidar. Onu beğeniyorsan eğer halk onu anlamış olur ama onu beğenmiyorsan halk ne anlar ki zaten olur. Çünkü bir konu da fikrini beyan etmek için o konuya hakim olmak gerekir. Düşünce budur. Hatta kendilerini bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz sözü ile desteklerler. Hassiktirin ulan.
           
            Ama ne yazık ki hiçbir alakası yoktur. Tarih siyaset bilim gibi konularda böyle düşünülebilinir. Amenna. Ama konu sanat gibi halkın tüketimine açık konularsa herkesin bir şey söyleme ve eleştirme hakkı vardır, olmalıdır da. Buzdolabı alan adam buzdolabını  beğenmeyip yaşadığı sorunu şikayet ettiğinde önce sen bir buzdolabı nasıl yapılıyor öğren sonra konuş mu diyecekler. Sanat da bu kadardır. Bu kadar olmalıdır. Halkın hayatını güzelleştirmek ve kafa yapısını değiştirip insanı eğitmek için sanatçı denen insanlar tarafından halkın tüketimine sunulan bir ihtiyaçtır.
Düşünsenize tiyatro koltuklarında sadece tiyatrocuların, sinema salonlarında yönetmenlerin oturduğunu. Bir fotoğraftan veya bir şiirden anlamak için illa fotoğrafçı ya da şair mi olmak ya da bu konulara hakim mi olmak lazım. Ne alaka. O zaman herkesi sanatlarını belirli birer zümre için ayrıcalıklı entelektüel kaygısı had safhada olan insanlar için icra etsinler. Fotoğrafçılar birbirlerinin fotoğraflarını çekip sonra birbirlerine gösterip kendilerini övüp dursunlar. Yazarlar ne şahane kitaplar yazıyoruz biz deyip ele ele ülke de dolaşsınlar. Ressamlar birbirlerine ithafen Picasso gibi dört ağızlı üç gözlü adamlar yapıp göndersinler. Ve tabi ki klasik müzik dinlemek her zaman arabeske göre daha özellikli olsun. Kabul.
            Bu faşizan kompleksli tutumları öyle bir hal alıyor ki bir an gelince; ne acınılası ne iğrenç oluyorlar. Aslında çok da umurlarında olmadıklarını iddia ettikleri, hatta ona sahip olanları çok sert eleştirip, kendilerinin tercih etmediklerini söyledikleri  o tanınmışlık yok mu; nasıl batıyor bu yavşaklara. Aslında nasıl kompleksli( ki bilerek hep kompleks denmiştir. Bir kere bile ego demedim.) nasıl kıskançlar. Gündeme gelmek için saçma sapan şeylere tatsız ve dozajı fazla tepkiler verip cevap almak dikkat çekmek için nasıl zorluyorlar kendilerini. Otur piyanonu çal sen ne uğraşıyorsun böyle işlerle. Sanatçı bu tabi ki halkın sorunlarına kafa yoracak diyen arkadaşlarım buna değil ki tepkim, yorsun tabi. Hatta aynı şeyi diyoruz sanatçı ol sanatını yap ve geri kalan zamanın da halkın için bir şeyler yap. Muhalif ol sivri ol. Bunlar tamam. Ama bunlarla ilgilenmeyip işin sürekli magazinsel kısımlarında sırf kendini büyük görerek, kafasında çizdiği bir karakteri yaşıyorsa bu adam; kırarlar o piyanoyu.

Ben Fazıl Sayı çok bilmem ama sanatçı olarak önemlidir saygı duyarız. Büyük adamdır vesselam ama inan olsun ki o yavşak lafını yediririm ona görsem bir yerde. Halkına karşı böyle marjnal olma çabalarını anlıyorum Fazıl derim. Farklı olmak muhalif olmak falan; hoş şeyler. Muhtemelen 20 yaşında olsan ekose pantolon mor punkçı saçlı da olurdun sen. İyi ki ergen değilsin Fazıl. Ama sakin ol Allah aşkına zırt pırt her boka atlama böyle komik oluyorsun. Bu halk, doğusuyla batısıyla Anadolu Halkı sen ve senin kafandaki o aristokrat insanlar ne kadar istese de takım elbiseli şapkalı klasik müzik dinleyip dünya klasikleri okuyan halk olmayacak. Olmayacağız lan.O giydirmeye çalıştığınız elbise bizim değil, o sizin sevmediğiniz üstümüzden çıkarmaya çalıştığınız kıyafet bizim ama. Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses, Aşık Mahzuni dinleyen Yaşar Kemal Ahmed Arif okuyan insanlarız biz. Yorma kendini, halkından da utanma sıkılma bu kadar. Sana yazık be Fazıl’ım.

Hülasa: bak ben seni de anlıyorum tez canlısın. Muhtemelen Pazar günü magazin izlerken ibo yu gördün atladın arabeskçiler yavşaktır diye. Sana bir uyarı tüm prestij ailesi artı ibo fantezi müzik sanatçıları. Farkı çöz be fazılım. Arabesk candır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder